Oluklu Mukavva ve Koli Üretim Süreci

Oluklu Mukavva ve Koli Üretim Süreci

01 Mart 2021

Oluklu Mukavva Üretim Süreci

Oluklu mukavva üretim makinesi yaklaşık 80 ile 150 metre uzunluğunda çeşitli işlemlerin yapıldığı ünitelerden meydana gelmektedir. dar ebatlardan 3,3 metre geniş enlere kadar çalışılabilmektedir. Oluklu mukavva makinesi yapılan işlemler nedeniyle ıslak kısım ve kuru kısım olarak isimlendirilen iki üniteden oluşmaktadır.

Oluklu mukavva üretim işlemi, üretimi yapılacak olan mukavvaya uygun kağıdın bobin ayaklarına takılması ile başlamaktadır. Oluklu mukavva makinesinin en önemli ünitesi olan ondüle bölümü buhar ve şartlandırıcılarda yumuşatılan kağıdı ondüle valslerinin arasından geçirerek ondüle şeklini vermektedir. Ondüle oluşturulmasının ardından oluk tepe noktalarına genellikle nişasta bazlı tutkal sürülmekte ve kağıda preslenerek yapıştırmaktadır. Elde edilen tek yüzlü ondüle, köprü olarak tabir edilen kısımda birleştirilmektedir. Çift oluklu üretim yapan makinelerde 2, üç oluklu üretim yapanlarda 3 adet ondüle valsi bulunmaktadır. Köprü kısmında biriken tek yüzlü ondüle, tutkal ünitesinden geçerek kaşıra iletilmektedir. Oluklu mukavva kaşır ısıtma tavaları üzerinde kurutulmakta ve nemi atılmaktadır. Kaşırdan sonra kutu bölüme gelen mukavvanın önce kenar şapakları kesilerek geri dönüşüme gönderimekte ve plandığı şekilde jilet kesimle enine, makas yoluyla ise boyuna ebatlama yapılmaktadır. İstenildiği takdirde oluklara dikey olacak şekilde mukavva üzerine rilleri çizilmektedir.

Islak Ünite ve Bobin Ayakları.

Bobin ayakları oluklu mukavva makinesinde beslenen kağıt bobinin makşneye paralel olarak tutulmasını, kağıt eşitliğini ve makinenin çalışması esnasında kağıt gerginliği sağlayan bölümdür. Her bölümde ikişer adet bobin ayağı mevcuttur.Ayaklardan biri çalışılan bobini tutarken diğer ayakta ise eklenecek olan bobin hazırlanmakta ve oluklu makinesinin çalışmasının sürekliliği sağlanmaktadır.

Bobin ayakları, kağıt gerginliğini ayarlamak için bobin ayağının iki baş kısmının pönomatik disk fren sistemi kullanılmaktadır.

Bobin ekleme.

Splicer'lar bobin ayaklarında bulunan kağıtları birbirine ekleme yaparak oluklu mukavva makinesinin kesinti olmadan çalışmasını sağlamaktadır. Uygulanan sıcaklık kağıdın gözeneklerini açarak tutukalın kağıt içerisine nüfüz etmesini sağlamakta ve yapışma işleminin kalitesini arttırmaktadır. Ön ısıtıcı ve şantlandırıcılarda bulunan sargı kolları ile kağıda verilecek ısı miktarı ayarlananbilmektedir. Sargı kolları 270 dereceye kadar sarım yapabilmektedir.

Üretilen oluklu mukavva daha sonra diğer makinelerde işlenerek koli veya kutu üretimi yapılmaktadır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.