Fefco Koli Kutu Kodları

Oluklu Mukavva Genel Bilgiler.

Oluklu Mukavva: Oluklu mukavva bir veya daha fazla oluklu tabakanın alt veya üst yüzeylerinin düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen ambalaj malzemesidir.

Oluklu Mukavvanın farklı amaçlara hizmet eden çeşitli cins ve dalga tipleri vardır. Bu cinslerin üretiminde çeşitli dalga boylarında üretilen ondule kullanılır.
Tek Yüzlü Oluklu Mukavva: Ondüle
Tek yüzlü oluklu mukavva yani ondüle, bir oluklu tabakanın yalnız bir yüzünün düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Ondülenin tek yüzüne kağıt yapıştırılmasıyla tek yüzlü, her iki yüzüne kağıt yapıştırılmasıyla oluklu mukavva elde edilir. Çeşitli dalga boylarında birden fazla ondülenin yüzeylerine kağıt yapıştırılarak birleştirilmesiyle çift dalga oluklu mukavva ve üç dalga oluklu mukavva yani tripleks üretilmektedir.

Tek Dalgalı Oluklu Mukavva: Tek dalga oluklu mukavva, bir oluklu tabakanın her iki yüzeyinin düz kağıt tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Çift Dalgalı Oluklu Mukavva: Çift dalgalı oluklu mukavva, düz bir tabakanın alt ve üst yüzeylerine yapıştırılmış oluklu tabakaların alt ve üst yüzeylerinin düz kağıt tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Üç Dalgalı Oluklu Mukavva: Üç dalgalı oluklu mukavva, aralarındaki iki düz tabakaya yapıştırılmış üç oluklu tabakanın altının ve üstünün kağıt düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Çift Dalga Kombinasyonları: E+B / B+A / B+C
Üç Dalga Kombinasyonları: E+B+B / B+C+C / A+C+B / C+B+E
 
Dalga Tiplerine Göre Oluklu Mukavvalar.

İri Dalgalı Oluklu Mukavva - A Dalga:

Bir metredeki oluk sayısı 104-125, oluk yüksekliği 4,5 mm - 4,7 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
Oluk yüksekliğine bağlı olarak kalın duvarlı olması, düşeydeki yükleri çok iyi taşımasını yatayda ise kolay ezilebildiği için çok iyi yastıklama yapmasını sağlar.Yüzey ezilmeye zayıf olan bu cins, dalga aralığının fazla olması nedeniyle düzgün baskı yüzeyi vermez. A dalga çift dalga kombinasyonlarında iç yüzde kullanılır.Bu şekilde içerideki ürününe gelen darbeler absorbe edilir.

İnce Dalgalı Oluklu Mukavva - B Dalga:

Bir metredeki oluk sayısı 150-184, oluk yüksekliği 2,1 mm - 2,9 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
Kullanımı en yaygın olan cinstir.Duvar kalınlığının az olması nedeniyle düşeydeki yükleri taşımadaki dayanıksızlığına karşın,dalgaların daha sık olması nedeniyle yüzey ezilmeye oldukça dayanıklıdır.Yine bu niteliğine bağlı olarak baskıda oldukça iyi sonuç verir.

Orta Dalgalı Oluklu Mukavva - C Dalga:

Bir metredeki oluk sayısı 120-145, oluk yüksekliği 3,5 mm - 3,7 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
A ve B dalgalardan sonra ortaya çıkan ve her ikisinin de iyi özelliklerini taşıyan bu dalga cinsi iyi taşıyıcıdır ve baskıda iyi sonuç verir.Bu cins,zamanla A dalganın yerini almaktadır.

Mikro Dalgalı Oluklu Mukavva - E Dalga:

Bir metredeki oluk sayısı 275-310, oluk yüksekliği 1,15 mm-1,65 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
Metredeki oluk sayısının fazla olması nedeniyle mükemmel yüzey ezilme direnci olan E Dalga, baskıda tüm diğer dalga cinslerine göre en iyi sonucu verir. Bu özellikleri ve hafifliği nedeniyle karton ambalajların yerini almaktadır. Yalnız başına taşıma ambalaji olarak kullanılamaz. Başka bir dalga ile birleştiğinde mükemmel bir ambalaj malzemesi olur.F dalga ve N dalga,E dalgadan daha ince olan diğer türlerdir.


Fefco Standartlarına Göre Koli, Kutu ve Diğer Oluklu Ambalaj Modelleri,

Fefco 0100 - Oluklu Karton Ondüle
Fefco 0100 Oluklu Ondüle

Fefco 0110 Oluklu Mukavva Düz Levha

Fefco 0110 Oluklu Mukavva Levha

Fefco 0111 Tek Kırımlı Mukavva
Fefco 0111 Tek Çizgili Mukavva

Fefco 0112 Çift Kırımlı Mukavva

Fefco 0112 Çift Çizgili Mukavva

Fefco 0113 Üç Kırımlı Mukavva
Fefco 0113 Üç Çizgili Mukavva

Fefco 0119 Dört Kırımlı Mukavva
Fefco 0119 Dört Kırımlı Mukavva
Fefco 0130 Katlanır Mukavva
Fefco 0130 Katlanır Mukavva
Fefco 0200 Üstü Açık Koli
Fefco 0200 Üstü Açık Koli 

Fefco 0201 Standard A Box Koli
Fefco 0201 Standart A Box Koli

Standart kolinin bütün kapakları aynı boydadır. Dış kapakları kolinin ortasında birleşir. İç kapakları arasında kalan mesafe, koli boy - en orantısına bağlı olarak değişir. Pek çok ürünün ambalajı olurlar. Ürünün tabanlarda daha iyi korunması istenirse koli kapakları arasında kalan boşluğa ölçüye uygun bir parça yerleştirilir. Bu yöntem özellikle birden fazla dalgadan üretilen ve birçok ürünün paketlendiği kolilerde koli tabanında oluşan kademe farkını ortadan kaldırmak için kullanılır. Böyle durumlarda daha az ekonomik olan 204 nolu koli de kullanılabilir.

 

Fefco 0202 Çift Taraftan Uzun Kapaklı Koli
Fefco 0202 Uzun Kapaklı A Box Koli


Standard koliden farkı tüm kapak boylarının belirlenen ölçülerde uzun tutularak, dış kapakların üst üste bindirilmesidir. En kapakları arasındaki boşluğu, üretim ve kullanım açısından ekonomik hale getirmenin bir başka yolu olan bu çözüm, genellikle ağır ürünlerin ambalajı olarak kullanılır. Aksi halde koli tabanı yere paralel gelmeyeceği için istifte problem oluşturur. Bu tiplerin kapakları genellikle tel dikişle kapatılır.

 
FEFCO 0203 Tam Kapaklı Koli
Fefco 0203 Tam Kapak Koli


Koli dış kapaklarının tam olarak üst üste bindirildiği bu tip, çökmeye dayanıklıdır. Genellikle en ölçüsü dar olan ve yan yüzü üstüne istiflenen koliler, başlarda oluşan mukavva katı nedeniyle istife dirençlidir.

 
FEFCO 0215 Geçme Tabanlı Kutu
Fefco 0215 Dip Kilit Kutu

Kalıplı kutu çeşitlerinden olan bu kutu, bant gerektirmeden belirli bir sıra ile kapatılınca kilitlenen alt ve üst kapakları nedeniyle genellikle tüketici ambalajı olarak değerlendirilir. Ekleme kısmı kutu üretemi yapan firmada genellikle yapıştırma olarak yapılır.


FEFCO-0301-teleskopik-tavalar 
FEFCO 0301 Teleskopik Tava:

Kalıplı veya standard olarak üretilen bu tava olarak tabir edilen kutular, düz şekilde sevk edilirler. Kurulduktan sonra köşeleri kullanıcı firma tarafından yapıştırılır veya dikilir. Ülkemizde yaygın olarak kesme çiçek ambalajlanma işlemlerinde kullanılırlar.


FEFCO-0320-teleskopik-kutu 
FEFCO 0320 Teleskopik Kutu:

İki tane 0200 kodlu tek taraftan kapaklı kolinin ağızları yüzyüze gelecek şekilde biribiri üzerine geçmesi ile oluşur. Genellikle iç ve dış koli farklı oluklu mukavvalardan üretilir. Yan duvarlarda çift kat mukavva kalınlığı olması kolinin dayanıklı olmasını sağlar. Özellikle narenciye ambalajı olarak kullanılan bu tiplerde, kolinin çökme değeri, iklim koşulları, istifte bekleme, sevkiyat gibi dış etkenlere bağlı olarak azaldığından, iç koliler çift dalga, hatta bazı yüzlerde çeşitli yardımcı malzemeler kullanılarak neme dayanıklı olarak üretilirler. Dış koliler ise genellikle beyaz veya mermerli kağıtlar kullanılarak çarpıcı baskılarla üretilirler. Özellikle geniş yüzeylere yapılan baskıların neden olduğu yüzey ezilme değeri kaybı, bu koli türünde azalmaktadır.


Fefco-0350-0351-bulk-bin 
FEFCO 0350 - 0351 Toplu Kutu:

Taneli ve toz halindeki ürünlerin ambalajında kullanılırlar. Sekizgen tüp şeklindeki yan duvarların alt ve üstüne geçirilen sekizgen tavalarla şekillendirilen bu kutu, geometrik formu nedeniyle çok büyük yükler taşıyabilir. Paletle hareket ettirilir, çemberlenerek palete sabitlenir. Toz halindeki ürünler sözkonusu olduğunda içerisinde büyük boy körüklu plastik torba kullanılır.


FEFCO-0409-tek-parca-teleskopik-kutular 
FEFCO 0409 Tek Parça Teleskopik Kutu:

Genellikle otomatik dolum makinalarında kapatılan bu kutu, cok amaçlıdır. Dayaniklı tüketim mallarından ete kadar pek çok ürünü paketler. Üst üste istife dayanıklıdır.


FEFCO-0422-kilitli-tava
FEFCO 0422 Kilitli Tava:

Kalıplı kutu çeşitlerinden olan bu tava kutu, diğer tiplerle birlikte kapalı olarak kullanıldığı gibi, otomatik dolumun söz konusu olmadığı hallerde, kullanıcı tarafından elle katlanarak kurulan, teleskopik olarak kullanıldığında son derece dayanıklı bir ambalajdır. Genellikle şişe, kavanoz vb. ürünler için kullanılan tava kutu; havalandırma ve tutamak yerleri eklenerek kiraz vb. meyvelerin ambalajı olarak kullanılır.


FEFCO-0451-dort-nokta-yapistirma-tava 
FEFCO 0451 Dört Nokta Yapıştırma Tava Kutu:

Kalıpla üretilen, dört köşesi yapıştırıldıktan sonra düz olarak sevk edilen tavalar kutulardır. Başka tiplerle birleşerek kapak olarak da kullanılırlar. Kurulmaları cok kolay olup, yaygın olarak dayanıklı tüketim malları ve gıda maddeleri ambalajı olarak kullanılırlar.


FEFCO-0460-otomatik-dolum-tavasi 
FEFCO 0460 Otomatik Dolum Tava Kutu:

Kalıplı kutu çeşitlerinden olan bu tava kutu, içecek, meşrubat gibi ürünlerin ambalajlanmasında kullanılır. Kullanımı oldukça yaygın olan ekonomik bir tiptir.


FEFCO-0460-otomatik-dolum-tavasii 
FEFCO 0713 Çökme Tabanlı Kutu:

Kalıpla üretilen, ekleme ve taban yapıştırması yapılıp, düz olarak sevkedilen kutulardır. Genellikle tek dalga mukavvalarla üretilirler. Tüketici ambalajı olarak kullanılırlar. Kullanım öncesi kutunun çapraz köşelelerinin ortaya doğru itilmesiyle tabanları otomatik olarak kurulur. Kapatma için ek malzeme gerektirmezler. Ofset baskılı kutuların vazgeçilmez tipi olup, cam ve bunun gibi hassas ürünlerin ambalajmasında kullanılırlar.


FEFCO-0900-ara-parca 
FEFCO 0900 Ara Karton:

Oluklu mukavva kutuların en kapakları arasında kalan boşluğu doldurmak için yerleştirilen parçadır.


FEFCO-0901-0902-0903-ara-bölme 
FEFCO 0901 - 0902 - 0903 Ara Bölme Kartonu:

Oluklu mukavva kutuyu yatayda ve düşeyde bölen düz levhalardır.


FEFCO-0904-çevre-takviye 
FEFCO 0904 Çevre Takviye Karton:

Oluklu mukavva kutunun yan yüzeylerini kuvvetlendirmek, istifleme dayanımı kazandırmak amacı ile kutu iç ölçülerine uygun olarak rillenmiş parçalardır. Bu takviyelerin olukları her zaman slotter rillerine paraleldir.


FEFCO-0933-separatör 
FEFCO 0933 Separator:

Oluklu mukavva kutuların içinde kullanılan, istenildiği kadar göz sayısında üretilen ayırıcı malzemedir. Tek tek paketlenmesi gereken ürünleri, koruyucu gözler içine alarak, aynı ambalaja güvenli olarak konulmasını sağlar.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.